Категорија: Новости

Дали внатрешните механизми за заштита на животната средина се ефективни и ефикасни?
Напис

Дали внатрешните механизми за заштита на животната средина се ефективни и ефикасни?

Во рамки на проектот „Воспоставување ефикасна и ефективна еколошка правда“ поддржан од Британската амбасада Скопје, ЦПИА подготви информативно видео со главните празнини во правната рамка за животната средина во Северна Македонија.

февруари 17, 2021април 21, 2021
Новинарска сторија: Обелоденети празнините, недостатоците и можностите на институционалната и законодавната рамка во 5 области на животната средина
Напис

Новинарска сторија: Обелоденети празнините, недостатоците и можностите на институционалната и законодавната рамка во 5 области на животната средина

Постоењето на предизвици во работата и функционирањето на националните институции со надлежности за заштита и зачувување на животната средина не е тајна.

Што претставува Платформата за еколошка правда?
Напис

Што претставува Платформата за еколошка правда?

Во рамки на проектот „Воспоставување ефикасна и ефективна еколошка правда“ поддржан од Британската амбасада Скопје, ЦПИА подготви кратко видео со информации за целта на платформата, нејзините членови и информации како можете да се приклучите кон неа.

февруари 4, 2021април 21, 2021
Новинарска сторија: Широк консултативен процес – патот кон еколошка правда
Напис

Новинарска сторија: Широк консултативен процес – патот кон еколошка правда

Моменталниот социо-економски систем е карактеризиран со општествена поставеност која го овозможува продлабочувањето на економската и политичката нееднаквост во интерес на мал број на луѓе, а на грб на здравјето на планетата Земја како и на останатите 99% од нејзината популација

јануари 29, 2021април 21, 2021
Презентација на анализа на празнини и недостатоци во институционалната и правната рамка за животната средина
Напис

Презентација на анализа на празнини и недостатоци во институционалната и правната рамка за животната средина

Центарот за правни истражувања и анализи на 27 јануари ја промовираше Анализата на празнините и недостатоците- предизвици и можности за институционалната и правната рамка на животната средина. Анализата беше презентирана од ЦПИА и од експертскиот тим кој ги дискутираше клучните заклучоци и воочените проблеми во областа на животната средина, заштитата на природата, управувањето со отпад,...

јануари 27, 2021април 21, 2021
Зошто платформа за еколошка правда?
Напис

Зошто платформа за еколошка правда?

Во рамки на проектот „Воспоставување ефикасна и ефективна еколошка правда“ поддржан од Британската амбасада Скопје, ЦПИА подготви инфографик со информации за целта на платформата, нејзините членови и информации како можете да се приклучите кон неа. Линк: Инфографик-Платформа-за-еколошка-правда-860×575.jpg (860×575) (ekoloskapravda.mk)

Основање на платформата за еколошка правда
Напис

Основање на платформата за еколошка правда

На 15-ти декември во просториите на Македонската академија на науките и уметностите беше презентирано основањето на Платформа за еколошка правда, како дел од проектот „Воспоставување ефикасна и ефективна еколошка правда“. Настанот го отвори академик д-р Владо Камбовски кој преку филозофијата на екоцентризмот ја претстави универзалната вредност и значење на екологијата, чувањето и унапредувањето на животната...

декември 15, 2020април 21, 2021