Категорија: Животна средина

Почетна » Животна средина
Напис

Покана за конференција за контаминација на почва

На 14ти и 15ти ноември 2023 во Македонската Академија на Науките и уметностите, во заедничка организација на Државниот инспекторат за животната средина и Европската мрежа на инспекторатите за животната средина IMPEL ќе се одржи конференција за контаминација на почва во рамки а кластерот води и почви. На конференцијата ќе бидат присутни 25 експерти од Европа...

Новинарска сторија: Бучавата еден од најголемите непријатели на животната средина
Напис

Новинарска сторија: Бучавата еден од најголемите непријатели на животната средина

Секој гласен, непријатен и неочекуван звук кој во организмот создава штетни ефекти е бучава. Според негативното влијание врз животната средина, таа се наоѓа во самиот врв, заедно со загадувањето на воздухот и водата и е проблем кој е распространет во целиот свет. Загадувањето од бучавата главно се должи на сообраќајот, градежните активности, индустриско – производните...

Тркалезна маса – заштита од бучава во животната средина
Напис

Тркалезна маса – заштита од бучава во животната средина

Центарот за правни истражувања и анализи на ден 17.05.2023 година во рамки на проектот ,,Унапредување на квалитетот и одговорноста во македонскиот правосуден сектор”  организира тркалезна маса на тема – Заштита од бучава во животната средина. Проектот е резултат на континуираната финансиска поддршка од Амбасадата на Кралството на Холандија во Република Северна Македонија. На настанот присуствуваа...

Анализа на пресудата Олуиќ против Хрватска (Бучавата како основ за повреда на членот 8 од ЕКЧП)
Напис

Анализа на пресудата Олуиќ против Хрватска (Бучавата како основ за повреда на членот 8 од ЕКЧП)

1. Основни информации и околности на случајот Жалителката со живеалиште во Риека, Р. Хрватска, се жалела на бучава што ја прави бар/кафуле кое било отворено во дел од куќата каде што живеела, а којшто дел бил во сопственост на друго лице. Жалителката се  обратила до Санитарната инспекција со известување дека нејзиниот стан бил постојано изложен...

Оддржана работна средна на платформата за еколошка правда
Напис

Оддржана работна средна на платформата за еколошка правда

На ден 22.06.2022 со почеток од 10:00 до 12:00 часот во просториите на Македонската академија за науките и уметностите се одржа работна средба на Платформата за еколошка правда. Целта на оваа средба беше разгледување на теми кои се актуелни во моментов, а воедно и избор на нов претседател на Платформата за еколошка правда. За претседател...

Новинарска сторија: Инвазијата на Путин, енергетска (не)сигурност и (не)правда, климатска криза и решенија
Напис

Новинарска сторија: Инвазијата на Путин, енергетска (не)сигурност и (не)правда, климатска криза и решенија

Инвазијата на Русија врз Украина во последните два месеци обелодени многу од општествените проблеми на Западот. Сведоци сме на раселувањето на милиони, убивањето на илјадници, огромна економска штета, инфлација, очекувана рецесија и расистичко медиумско известување во однос на бегалската криза како резултат на војната. Иако империјалистички војни и окупации се водат на различни страни од...

Уставна тужба
Напис

Уставна тужба

Во рамки на Проектот за добро управување со животната средина, финансиски подржан од Британската Амбасада Скопје, Центарот за правни истражувања и анализи изработи информативно видео за тоа што ако се воведе уставна тужба во Република Северна Македонија?

Извор: фејсбук
Напис

Новинарска истражувачка сторија: Националниот парк Маврово – незаштитена убавина

Најголемото заштитено подрачје во државата, националниот парк Маврово, својот статус на заштитено подрачје го добило во 1949 година, кога Народното Собрание на НР Македонија да ги прогласило шумските предели околу Мавровско поле за национален нарк. Но, денес Маврово се соочува со опасност засекогаш да ги загуби највредните атрибути поради кои и ја заслужило заштитата бидејќи...

Инфографик: Национално координативно тело за еколошка правда и оперативни тимови за работа
Напис

Инфографик: Национално координативно тело за еколошка правда и оперативни тимови за работа

КЛИКНИ ТУКА ЗА ИНФОГРАФИК ВО ПОДОБРА РЕЗОЛУЦИЈА Во рамки на Проектот за добро управување со животна средина, ЦПИА изработи инфографик кои се фокусира на прашањето KAKO да се придонесе до ПОДОБРУВАЊЕ во откривањето и гонењето на кривичните дела против животната средина и природата. Проектот е финансиран од Владата на Обединетото Кралство, преку Британската амбасада Скопје.

КОМПАРАТИВНА АНАЛИЗА НА СТРАТЕГИИ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО ЕКОЛОШКИ КРИМИНАЛ
Напис

КОМПАРАТИВНА АНАЛИЗА НА СТРАТЕГИИ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО ЕКОЛОШКИ КРИМИНАЛ

Во рамки на проектот „Проект за добро управување со животната средина“, Центарот за правни истражувања и анализи ја изготви „Компаративната анализата на стратегии за справување со еколошки криминал“.